- Ruh Sağlığı Hizmetleri
- Tüm Hizmetlerimiz
- Obsesif Kompulsif Bozukluk
- Bilişsel Davranışçı Terapi
- Panik Bozukluk-Panik Atak
- Şizofreni
- Sosyal Fobi
- Duygu Durum Bozukluğu
- Bağımlılık
- Kaygı Bozuklukları- Anksiyete
- Bireysel Psikoterapi
- Grup Psikoterapisi
- Psikofarmakoloji
- Psikotik Bozukluklar
- Major Depresyon
- Dürtü Kontrol Bozukluğu
- Sınav Kaygısı
- Trikotilomani
- Yazılar
- Vajinismus
- Psikofarmoloji
- Online Terapi
- Eğitimler
- Psikolojik Testler
- Yazılar
- Süpervizyon
- Ekibimiz
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Neslihan Akkişi Kumsar
17 Ocak 2022
Psikoloji
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?
TSSB, travma sonrasında gelişen ve kişide korku, çaresizlik, dehşete kapılma tepkilerine neden olan ruhsal bir bozukluktur. Bu bozukluk travmatik olayı yeniden yaşantılama, travma ile ilişkili uyaranlardan kaçınma ve aşırı uyarılmışlık gibi özgül semptomlarla kendini göstermektedir. 1 aydan uzun süren bu semptomlar klinik açıdan belirgin sıkıntılara yol açmaktadır. Birey artık dış dünya ile ilgisini kesmiş ve yabancılaşmış, birçok yaşamsal alanda işlevselliğini kaybetmiştir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Görülme sıklığı ve Nedenleri Nelerdir?
Travmaya yol açan olaylar; savaş, doğal afet, kaza, cinsel istismar, aile içi şiddet, sevilen birinin kaybı ve ciddi-ölümcül hastalıklara yakalanmak şeklinde sıralanabilmektedir. Çeşitli bireysel faktörler ve organik faktörler TSSB’ye neden olabilmektedir. Birçok faktör etkili olabileceği için TSSB’nin yaygınlığı farklılık göstermektedir. Ancak daha çok genç erişkin, kadın, bekar, boşanmış, geçmişte travmatik öyküsü olan, sosyal yönden izole ve ekonomik yönden zayıf kişilerde görülmektedir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Travma yaşayan kişide olay yaşandıktan sonra olayla ilgili anıların zihinde tekrar tekrar yaşanması (hatırlama), travmayı hatırlatan olaylardan kaçınma ve aşırı uyarılma özgül belirtilerdir. Bunların yanı sıra uykusuzluk, kabuslar görme, olayın tekrarlanacağı korkusuyla sürekli diken üzerinde hissetme, kolay irkilme, yabancılaşma, geleceğe dair hayaller ve planlar kuramama, çabuk sinirlenme, olayla ilgili anıların rahatsız edici sıklıkta hatırlanması TSSB belirtileridir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi
TSSB’nin tedavisinde hem ilaçlar hem de psikoterapi etkilidir. Bir travmatik olay herkes için aynı etkiyi içermemektedir. Bazı bireyler travmaya bağlı olarak yoğun stres durumları yaşarken bazıları ise daha hafif stresler yaşamaktadır. Dolayısıyla tedavi şekli herkesin ihtiyacına göre farklı şekillenebilmektedir. İlaç tedavileri uygulanabildiği gibi bilişsel davranışçı terapi yöntemi de etkili tedavi yöntemlerindendir. Ancak çoğu zaman ilaç tedavisi ve psikoterapi birlikte yürütülmektedir.
İris Psikoterapi’den Bir Mesaj
TSSB uzun yıllar boyunca sürebilen ve işlevsellikte ciddi kayıplara neden olabilen bir durumdur. Hem kişi hem de ailesi için büyük sıkıntıları beraberinde getiren TSSB’ye başka ruhsal rahatsızlıklar da eşlik edebilmektedir. Bu nedenle TSSB ve eşlik eden diğer ruhsal rahatsızlıklar tedavi gerektirmektedir.
Kaynakça
https://psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/28/travma-sonrasi-stres-bozuklugu
https://jag.journalagent.com/kpd/pdfs/KPD_2_1_34_41.pdf
Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar
Psikiyatrist ve Psikoterapist
NOT: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 17 Ocak 2022
Kuruluş amacı; ruh sağlığı alanında bilimsel veriler ışığında tedavi, terapi ve eğitim hizmetleri sunmak, vizyonu; merkezine öncelikle empatik yaklaşımı koyan, ruhsal hastalıklar ve psikolojik sorunlara en son bilimsel kanıtlara dayalı ve etik ilkeleri benimseyerek güncel tedavi olanaklarını danışanlarına ulaştırmaktır.
- Caddebostan Mahallesi, Ethem Efendi Cd. No:3, 34728 Kadıköy/İstanbul
- bilgi@irispsikoterapi.com
- +90 541 645 15 89
İris Psikoterapi – Psikiyatri & Psikoterapi
Copyright © 2022 Tüm hakları saklıdır.