Yale Brown Obsesif Kompulsif Bozukluk Ölçeği (YBOCS)

Yale Brown Obsesif Kompulsif Bozukluk Ölçeği Testi

 

Obsesif kompulsif bozukluk belirtilerinin şiddetini ölçmek, değerlendirmek için geliştirilen Yale Brown OKB Ölçeği klinik uygulamaların yanı sıra bilimsel çalışmalarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Uzman bir değerlendirmeci tarafından uygulanır.

Ölçek obsesyonlar ve kompulsiyonlarla ilgili belirtileri sorgulayan alt bölümlerden oluşur. Ölçek kapsamında 1-5 arası maddelerin toplamı obsesyon, 6-10 arası maddelerin toplamı kompulsiyon ve 1-10 maddelerinin toplamı obsesyon-kompulsiyon puanlarını vermektedir.

Puanlar ve ilgili değerlendirmeler:  

  • 0-7 puan subklinik

  • 8-15 puan hafif

  • 16-23 puan orta

  • 24-31 puan şiddetli

Goodman ve ark tarafından 1989 yılında geliştirilen bu ölçekte toplamda 19 madde bulunmaktadır. 

 

Bu maddeleri aşağıda görebilirsiniz: 

 

  1. OBSESİF DÜŞÜNCELERLE GEÇEN ZAMAN: Obsesyonlar ne kadar zamanınızı alıyor ve hangi sıklıklarda yaşıyorsunuz? 

 

  1. OBSESİF DÜŞÜNCELERİN YAŞAMI ETKİLEMESİ: Obsesif düşünceleriniz sosyal yaşamınızı, iş hayatınızı ne derecede etkiliyor? İşlerinizi ne kadar aksatıyorsunuz?

 

  1. OBSESİF DÜŞÜNCELERLE BİRLİKTE OLAN RAHATSIZLIK HİSSİ: Takıntılı düşünceleriniz ile hissettiğiniz rahatsızlık anksiyete derecesinde mi? 

 

  1. OBSESİF DÜŞÜNCELERE DİRENÇ GÖSTERME: Obsesif düşüncelerinizi aklınıza geldiğinde uzaklaştırmaya çalışıyor musunuz? 

 

  1. OBSESİF DÜŞÜNCELER ÜZERİNDEKİ KONTROLUN DERECESİ: Obsesif düşüncelerinizi başka yöne yöneltebiliyor musunuz? Bu konuda ne kadar başarılısınız?

 

  1. KOMPULSİF DAVRANIŞLAR İÇİN HARCANAN SÜRE: Takıntılı, tekrarlanan hareketleriniz için ne kadar süre harcıyorsunuz? Bazı hareketler uzun vakit alıyor mu? 

 

  1. KOMPULSİF DAVRANIŞLARIN YAŞAMI ETKİLEMESİ: Tekrarladığınız takıntılı davranışlarınız sosyal yaşamınızı, iş hayatınızı ne seviyede etkiliyor? 

 

  1. KOMPULSİF DAVRANIŞLA BİRLİKTE OLAN RAHATSIZLIK HİSSİ: Tekrarladığınız takıntılı davranışlarınız engellenirse ne hissedersiniz? Tekrarladığınız bu işlerin tamamlanması mı gerekiyor? 

 

  1. KOMPULSİF HAREKETLERE DİRENÇ GÖSTERME: Tekrarladığınız obsesif hareketleri gerçekleştirmemek için ne kadar direniyorsunuz? 

 

  1. KOMPULSİF DAVRANIŞLAR ÜZERİNDEKİ KONTROLUN DERECESİ: Tekrarladığınız obsesif hareketleri yapmaya iten duygunuz ne kadar şiddetli ve bunu kontrol edebiliyor musunuz? 

 

  1. HASTANIN OBSESYON VE KOMPULSİYONLARINA BAKIŞ AÇISI: Obsesif düşünce ve hareketleriniz size mantıklı geliyor mu? Yoksa bunun farkında mısınız? 

 

  1. KAÇINMA: Obsesif düşüncelerinizden dolayı yapacağınız hareketleri kontrol edemeyeceğiniz hissi ile sosyal yaşamdan kaçıyor musunuz? 

 

  1. KARARSIZLIĞIN DERECESİ: Genel olarak çoğu kişinin hızlıca karar verebildiği konularda çok kararsızlık yaşayıp vakit kaybediyor musunuz? 

 

  1. AŞIRI SORUMLULUK DUYMA: Sizin kontrolünüz dışında gelişen olaylar için sorumluluk, suçluluk hissediyor musunuz? 

 

  1. HAREKETLERDE BELİRGİN AZALMA VE RAHATSIZLIK HİSSİ: Obsesif düşüncelerin etkisi ile günlük yaptığınız işler çok fazla vakit alıyor mu? 

 

  1. PATALOJİK KUŞKU: Hafızanıza güvenmediğiniz, yaptığınız şeyler konusunda şüphe duyduğunuz oluyor mu? 

  1. GENEL ŞİDDET

  2. GENEL DÜZELME

  3. GÜVENİLİRLİK

 

Uygulama ve puanlaması kolay olan bu testin sonuçlarının bir uzman tarafından değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Kliniğimizde bu testler uygulanmaktadır. Randevu almak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. 

Psikolojik Testler için Kliniğimizden Randevu Alabilirsiniz

iris psikoterapi logo 1.1.3 yeni@4x

Kuruluş amacı; ruh sağlığı alanında bilimsel veriler ışığında tedavi, terapi ve eğitim hizmetleri sunmak, vizyonu; merkezine öncelikle empatik yaklaşımı koyan, ruhsal hastalıklar ve psikolojik sorunlara en son bilimsel kanıtlara dayalı ve etik ilkeleri benimseyerek güncel tedavi olanaklarını danışanlarına ulaştırmaktır.

Haber Bültenimize Kayıt Olun

İris Psikoterapi – Psikiyatri & Psikoterapi

Copyright © 2022 Tüm hakları saklıdır.