- Ruh Sağlığı Hizmetleri
- Tüm Hizmetlerimiz
- Obsesif Kompulsif Bozukluk
- Bilişsel Davranışçı Terapi
- Panik Bozukluk-Panik Atak
- Şizofreni
- Sosyal Fobi
- Duygu Durum Bozukluğu
- Bağımlılık
- Kaygı Bozuklukları- Anksiyete
- Bireysel Psikoterapi
- Grup Psikoterapisi
- Psikofarmakoloji
- Psikotik Bozukluklar
- Major Depresyon
- Dürtü Kontrol Bozukluğu
- Sınav Kaygısı
- Trikotilomani
- Yazılar
- Vajinismus
- Psikofarmoloji
- Online Terapi
- Eğitimler
- Psikolojik Testler
- Yazılar
- Süpervizyon
- Ekibimiz
Psikoloijk Durumlar ile İlgili Kısa Notlar
Ergenlik Dönemi
Ergenlik döneminde hormonal değişimler aracılığıyla duygular çok yoğun yaşanabilir. Bu dönemde gençler bir anda çok mutlu olabilirlerken, bir başka gün çok karamsar ruh haline bürünebilirler.
Gözü pek gibi duran genç, birçok tehlikeli işe kalkışabilir. Bir gün gitar çalmaya heves edebilir, ertesi gün milli atlet olmaya karar verdiğini ailesine bildirebilir. Ki tüm bunlar ebeveynler tarafından “maymun İştahlılık” veya “aklına eseni yapıyor bu çocuk!” şeklinde dillendirilebilir.
Bu durumu aslında araştırmacılar, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve bireylerin duygusal tepki kontrollerinde rol oynayan “dopamin” hormonuyla açıklıyorlar.
Örneğin, araştırmacılar bir aktivite yapılmadığı taktirde dopamin seviyesinin düşük olduğunu ancak tecrübe ve aktiviteler devreye girdikçe bu seviyenin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu da ergenlik dönemindeki “sıkılma“, “yeni şeyler deneme” ve “bile bile risk alma” halinin nörolojik arka planını bizlere açıklıyor.
Bu dönem ödül arayışının fazla olduğu bir dönem. Uzun vadeli düşünce yerine anlık ya da kısa vadeli planlar baskın olabiliyor. Özellikle bu dönem onları evde tutmakta zorlanırken, verilen: “Şimdi dayan, yazın sonra rahat edersin” gibi telkinler pek işe yaramıyor.
“Hayır!”, “Olmaz!”, “Yapamazsın!” gibi ifadeler dopamin gibi kompleks yapının karşısında güçsüz kalabilir.
“Sigara içemezsin!” demek yerine “Gencin sigara içmesi için reklam ve dizilerin nasıl ürün yerleştirme yaparak bunun üzerinden para kazandığıyla ilgili değerler ve içgüdüler hakkında bilgilendirme yapmayı deneyebilirsiniz.
Ergenler, kendilerine bir şey söylensin ve onu yapsın gibi emir komuta zincirinde iş yapmayı sevmezler. Açık uçlu sorular sorulması hoşlarına gider. Onlara ne yapmak istediklerini sorun. Gelecek cevaplardan bir ebeveyn olarak sizde korkmayın. Kendilerinin ne yapacaklarının bulundurulması hoşlarına gider.
Sohbet edin. Direkt önermeden, şöyle gel bir düşünelim hep beraber karar vermeye çalışalım demek önemli. Böylece destekleyici olursunuz, sevginizi gösterir, esirgemezsiniz ve kuralları koyan yetişkin konumunuzu korursunuz.
İş yaşamında tükenmişlik
Bireyin iş yeri stresinden kaynaklı kendisini fiziksel, duygusal ve bilişsel olarak boşlukta hissettiği, azalan iş etkinliliğiyle karaktarize bir durumdur.
Tükenmişlik bireyin iş, aile ve sosyal yaşam alanlarını olumsuz yönde etkiler. Yoğun stres seviyesi nedeniyle bireyde sağlık problemleri ortaya çıkar. Depresyon, anksiyete ve madde kullanımı ile sonuçlanabilir.
Kurumlar, iş verenler ve çalışanlar tükenmişliği azaltmak/önlemek için bir şeyler yapabilir:
- Kurumlar çalışanların iş yükünü kontrol etmelidir.
- Çalışanlar iyi iş çıkarttıklarında ödüllendirilmelidir.
- Çalışanlar arasında adaletin sağlanmasına dikkat edilmelidir.
- İş verenlere tükenmişliği önlemek, farkındalık kazandırmak için eğitimler verilebilir.
- Çalışanlar keyif aldıkları aktivitelere ve çeşitli egzersizlere zaman ayırmalıdır.
- Kontrol edilemeyen tükenmişlik için ruh sağlığı uzmanlarından destek alınmalıdır.
Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu
Mevsimlerin değişimi insan psikoloji üzerinde etkili olabilir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında güneş ışığındaki azalmaya bağlı olarak “mevsimsel depresyon” görülebilir.
Bu depresyon enerji kaybı, isteksizlik, uyku bo- zukluğu, karamsarlık, yoğun kaygı, kendini değersiz hissetme ve iştahtaki değişimler ile kendini göstermektedir.
İlkbahar ve yaza giriş dönemlerinde ise yatkın- lığı olan bireylerde canlanma, özgüvende aşırı artış, çok para harcama, uyku ihtiyacında azalma, riskli davranışlarda bulunmaya meyil gibi hipomanik veya manik belirtiler görülebilir.
Bu tür dalgalanmalar yaşıyor iseniz profesyonel destek almanızı öneririz.
Duygusal Açlık
Yemek yeme ihtiyacının veya açlığın olmadığı durumlarda bile yeme isteğine neden olan bir durumdur.
Duygusal açlık yaşayan kişi yaşadığı yoğun duygusal durumlardan, stres ve kaygıya neden olan olaylardan uzaklaşmak veya bunlarla baş edebilmek için yemek yemeye yönelir. Öte yandan buluşmalar ve kutlamalar gibi olumlu durumlarda da duygusal açlık yemeleri görülebilir.
Fizyolojik açlık (normal açlık) durumunda kandaki besinlerin azalmasına bağlı olarak enerjinin düşmesi ve acıkma söz konudur. Duygusal açlıkta ise bu belirtilerden söz edilmez.
Yemek sonrasında suçluluk, kendine kızgınlık, boşluk ve depresif duygular duygusal yemeye eşlik eden durumlardır.
İlişkilerde Bağlılık ve Bağımlılık
İlişkiye bağlı olmak ve bağımlı olmak farklı durumları ifade eden kavramlardır.
Diğerleriyle ilişkisinde bağımlı durumunda olan birey, partnerinin, ailesinin veya bir arkadaşının varlığına muhtaçtır.
Hayatını “o” kişiye göre şekillendirir ve yaşar. Yoğun olarak kaybetme ve ayrılma endişesi hisseder. Böyle bir bağımlılık durumunda kurulan ilişki zedelenir ve mutsuzluğa neden olur.
Oysa ilişkiye bağlılık, sevgiyle kurulan, sadakat, ilgi ve hoşgörü ile devam eden mutlu bir ilişkiyi ifade eder.
Ghosting
Ilişkide taraflardan birinin bir açıklama yapmaksızın ilişkiden çekilme hali. Duygusal bir şiddet biçimidir. Aramalara, mesajlara ve çeşitli iletişim kurma yöntemlerine cevap vermeme durumudur.
Gaslighting
Bireyin kendi kararlarından ve hafızasından şüphe etmesine neden olan bir çeşit psikolojik manipülasyondur.
Somatizasyon nedir?
Kişinin tıbbi bir rahatsızlığı olmamasına rağmen bedensel belirtiler göstermesidir.
Bu belirtilerin kökeni psikolojik sorunlardır.
Kuruluş amacı; ruh sağlığı alanında bilimsel veriler ışığında tedavi, terapi ve eğitim hizmetleri sunmak, vizyonu; merkezine öncelikle empatik yaklaşımı koyan, ruhsal hastalıklar ve psikolojik sorunlara en son bilimsel kanıtlara dayalı ve etik ilkeleri benimseyerek güncel tedavi olanaklarını danışanlarına ulaştırmaktır.
- Caddebostan Mahallesi, Ethem Efendi Cd. No:3, 34728 Kadıköy/İstanbul
- bilgi@irispsikoterapi.com
- +90 541 645 15 89
İris Psikoterapi – Psikiyatri & Psikoterapi
Copyright © 2022 Tüm hakları saklıdır.